We Visit Daniel Boddam Studio’s Backcountry Home Design

[ad_1]

A respect for nature, research into sustainable architectural expressions, concepts of community and seclusion, and a love for natural materials, all play a part in this new residential design by the Australian architectural firm Studio Daniel Boddam. The young firm – an entry in the 2021 Wallpaper* Architects directory – composed Hinterland House almost as a response to the pandemic, inspired by the notion of “returning to fundamental rituals”.

“The enforced solitude and silence of the pandemic offered a reset that inspired people to revisit the basics of life,” says studio founder Daniel Boddam. “In Australia, there has been a shift from cities to regional areas, which give us space, nature and a slower pace of life.” The result of this exploration for Boddam is a low, geometric, monolithic house design integrated into the Australian landscape of remote Byron Bay.

Low, modern exterior form of The Hinterland House

(Image credit: Avo Studios)

Designed as an idyllic, sustainable retreat – an escape from the hustle and bustle of city life – Hinterland House is made up of two locally quarried earthen structures. Daniel Boddam Studio is responsible for designing the products, interiors and architecture of the house, making it a truly holistic concept. The russet tones of the material and the warm wood used for the structure of the ceiling create a warm and tactile environment.

At the same time, the design takes inspiration from its context and aims to be a soft expression and presence in its surroundings. ? Architecture reads as part of an agrarian vernacular? said Boddam, ? a play on the storage shed that celebrates simplicity of function, with a refined sensibility. Wide openings towards the surrounding nature underline this connection between interior and exterior.

The diamond patterns of the structure are also found in the furniture collection. “I wanted to offer an antidote to eclecticism”, explains the architect. “We approached furniture as a series of collectible, heirloom pieces to cultivate over time, pieces that sit comfortably in their own right and can be easily interchanged with other items in our collection.”

Low geometric modern house exterior detail

(Image credit: Avo Studios)

Living room covered in wood at the backcountry house

(Image credit: Avo Studios)

Bathroom with wooden skylight and opening

(Image credit: Avo Studios)

Room dressed in wood

(Image credit: Avo Studios)

Entrance hall with intricate timber lattice ceiling structure in an Australian home

(Image credit: Avo Studios)

Wooden kitchen in The Hinterland House

(Image credit: Avo Studios)

Dining room in wood clad interior of backcountry home

(Image credit: Avo Studios)

INFORMATION

danielboddam.com (opens in a new tab)

[ad_2]
Source link

Comments are closed.