Vahadivan House / Design Working Group

[ad_1]

Vahadivan House / Design Working Group

© Vinay Panjwani© Vinay Panjwani© Vinay Panjwani© Vinay Panjwani+ 26


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    2420 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs

  • Main architect:

    Bharat Patel

© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani

Text description provided by the architects. What could be more beautiful than being woken up by birdsong, being able to smell the fresh scent of the earth and watching the sunrise? Located about 10 km from the city of Surat, this farm is a home not only for its occupants, but also a peaceful place for the growth of various flora and fauna. The team has designed a ‘home’ for clients whose roots are saurashtra. The brief was a weekend residency that reflected their interest in spending quality time with family and friends, while integrating with the natural environment.

© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani

In response to the triangular-shaped arrangement of the property, the placement of the spaces proved to be an opportunity to explore within the challenging boundaries. The southwestern site entrance welcomes near and dear ones with the aroma of the orchards to their right. A circular chowk designed right next to the main entrance reminds us of one of the important elements of the old days; a place that facilitates social interaction. The curved rubble masonry stone wall partially envelops the space, creating a sense of curiosity and security as one leads the way inside.

© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani

The land area of ​​10,400 m² includes a built-up area of ​​2,420 m², devoting most of the part to greens. The layout of the building refers to the lifestyle and culture of Saurashtra. The veranda in the center facing the east side connects two main sections flanking a semi-open space, featuring private and semi-private spaces facing each other. One section contains the informal living room, dining room and kitchen – an open plan. The fabricated and air-conditioned double-height saloon with large glass areas offers uninterrupted views over the circulation areas and towards the farmhouse. While on the other side is a more private, two-storey volume with bedrooms and bathrooms.

© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani
Elevations
Elevations

Centralized family gathering spaces create a sense of continuity between the two units, which open wide to the lawn, creating an intentionally therapeutic environment for its residents. Various types of semi-open spaces are designed on the site other than the veranda; one of which overlooks the lawn and the other, named ‘ashok vatika’ a little far in the jungle of fruit trees which rests in silence. At the end of the farmhouse, there is a secondary living space consisting of an amphitheater, a swimming pool and a dormitory which open onto the landscape via a fully glazed south-facing wall, sheltered direct sunlight.

© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani

The plinth is designed in such a way that it connects spaces like the outdoor kitchen with the steps forming informal seating for a large gathering and a fire pit for outdoor cooking. The landscape surrounding the building is designed to pause and celebrate life by enhancing the experience with all of our senses using different textures, colors and thoughtful site planning. The architects’ aim to incorporate nature into design is also reflected in the projects’ material choices creating a palette of experiences. The IPS and golden kotah stone floors with the kotah stone chip texture on the exterior walls create a sense of simplicity. Even the furniture is made from locally reclaimed wood.

© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani
Map - Site
Map – Site
© Vinay Panjwani
© Vinay Panjwani

Named VAHDIVAN; where VAHDI means ‘stay a week’ and VAN means ‘forest’, led to the expression of joy and happiness when it was stated: ‘At first this farm was meant to be used only on weekdays, but it has been shaped so successfully that it could become our permanent home in the future,” expressed by customers.



[ad_2]
Source link

Comments are closed.